PI3DFT SSTV

PI3DFT SSTV Repeater Den Haag

De allereerste SSTV FM repeater van Nederland is een feit!
PI3DFT SSTV Repeater Den Haag is sinds 21 Augustus 2018 om 11:23 na 3 tests in de daaraan voorafgaande weken officieel in gebruik genomen. 

TRX van PI3DFT Den Haag

PI3DFT heeft in het verleden meerdere experimenten ondergaan, onder andere een koppeling tussen onze 70cm repeater PI1DFT-FM in Delft, en een EchoLink koppeling voor verbindingen naar andere nodes- en repeaters over heel de wereld.

Er was een idee ontstaan bij enthousiaste slowscan televisie amateurs uit Den Haag, een SSTV repeater in Den Haag, het liefst op een zo hoog mogelijke locatie. Na wat experimenteren is er besloten het idee door te zetten naar een plan, en hebben we besloten een permanent SSTV repeater systeem te realiseren ten behoeve voor de radio-zendamateur.

Hiertoe werd op zaterdagavond 4 Augustus voor het eerst een test gedaan.
Middels een ingenieus systeem slaagde Jaimy PD1DBL erin om vanuit het Westland SSTV beelden op 144.8875 MHz over de Haagse repeater de ether in te sturen. Doel was het testen van software of deze goed met de transceiver kon praten. De tests zijn naar tevredenheid verlopen zodat we de volgende stap konden zetten.

Het systeem werd uitgerold vanuit Loosduinen en werd er op 12 Augustus een tweede test gedaan echter tot onze verbazing kwamen de SSTV beelden nu lang niet zo goed over als bij de eerste test.
Deze tests hebben we een aantal dagen vol gehouden maar langzaam kwam er wat kritiek over de kwaliteit en na wat laatste pogingen moesten we het zo ingenieus opgezette systeem helaas op 16 Augustus bevriezen.
Gedurende deze test periode mochten we echter enorm veel positieve reacties ontvangen!
Om het repeater systeem anders in te gaan richten werd besloten test twee te beëindigen en de repeater voor korte tijd uit te schakelen.

Test poging 3

Op zaterdagavond 18 Augustus rond 23:00 hadden we het voor elkaar en zijn we gestart met test 3, ditmaal even vanuit Delft om alles makkelijk te kunnen inregelen. Deze derde test verliep grandioos.

De repeater werd in 24 uur tijd uitgeprobeerd door DL4DSA (GW), PA3ADE, PE1RTT, PA3EKI, PD3DJV, PA3GFY, PG1N, PD2PW, DL2MT (GW), PA5EM, DF3EY (GW), PA6SCH/LH, PD2ATG & PD3ADN. (GW via Gateway) goed voor meer dan 150 afbeeldingen ! Er waren nog wel wat kleine dingetjes om te finetune maar al met al waren wij uitermate tevreden. 
Besloten werd om op maandagavond 20 Augustus de repeater uit te schakelen en de ochtend erna officieel te starten vanaf de lokatie aan de Maanweg in Den Haag.

Op dinsdagochtend 21 Augustus om 11:23 was het dan zover… PI3DFT SSTV Repeater Den Haag in de ether op 144.8875 MHz!

Wij wensen iedereen dan ook ontzettend veel SlowScan plezier met de eerste officiële SSTV Repeater van Nederland!

PI3DFT SSTV Repeater Den Haag
Ton PD4DFT, Jaimy PD1DBL & Arno PD3ADN


“Eerste tests met de SSTV repeater”

Actuele status PI3DFT SSTV:

Vergunningshouder: PD4DFT
TRX: Yaesu FTM-100D

TX: 144.8875 MHz
RX: 144.8875 MHz
Vermogen ERP: 31W
Antenne: COMET GP3N
Gain: 4.5 dBi
Plaats: Oud Internationaal Strafhof Den Haag
Hoogte: 65m ASL


Link naar de SSTV monitor pagina: pi3dft.cqsstv.com

PI3DFT verzorgingsgebied:

PI3DFT Dekking “5 meter boven de grond met 3dBi”