PI1DFT FM

PI1DFT-FM is het analoge regionale relais voor Delft en verre omgeving. Via PI1DFT-fm is het mogelijk om het bereik van met name mobiele en portable stations te vergroten. De locatie is zuidwest Delft.

Actuele status PI1DFT-FM:

Rack van de repeater systemen; in het midden de FM repeater

Repeater: Motorola GM340
Repeater Besturing: SvxLink met PD1DBL aangepaste configuratie

Vergunningshouder: PD4DFT
TX: 430.0875 MHz
RX: 431.6875 MHz
CTCSS uit: 88.5 Hz
Vermogen ERP: 100 W
Antenne: 4x Sirio WD380
Gain: 4x 4.5 dBi / 2.35 dBd
Plaats: Zuidwest Delft
Hoogte: 55m AGL

EchoLink node: 934756

 

TRANSMITTERS

 

RECEIVERS

 

Techniek

Duplexfilters PI1DFT-FM

De duplexer is van Kathrein en is afgeregeld op een 1.6 MHz duplex spatie. Oorspronkelijk was het filter een Kathrein VHF combiner, maar is op handige wijze door PE0SSB (Jentronics) naar een UHF duplexer omgebouwd. De verbinding tussen de twee driepolige secties is gemaakt door een circulator en tevens is er tussen de RX-lijn nog een extra bandpassfilter opgenomen van Jag Electromagnetics.

Van een bevriend zendamateur had Henk-PA0SSB een zespolige filterset gekregen, fabrikaat Kathrein, gemonteerd in een 19″ behuizing.
Deze set was gebruikt om twee VHF-zenders op één antenne te koppelen en was verder ongeschikt voor amateur VHF-relais doeleinden, omdat de Q-factor veel te laag was. De resonatoren bleken veel te kort te zijn en indien ze juist op 2-meter gebruikt zouden moeten worden, dan zou er een veel te grote toptuning gebruikt moeten worden. Na enige studie is deze set omgebouwd voor UHF duplexgebruik in de 70 cm amateurband.
De set bestaat uit drie inductief en drie capacitief afgeregelde eenheden. De koppeling tussen de twee driepolige secties is gemaakt met een circulator.
De totale isolatie bedraagt ca. 110 dB. Het mooie is, dat de door Henk-PA0SSB opgegeven waardes, zeer dicht met de door Marcel (ex-PA3X) en de FSH4* gemeten gegevens overeenkomen.

De doorlaatdemping (3 cavity’s per kant zend/ontvangst) is slechts 1,41 dB (voorheen ruim 3,5 dB). De totale isolatie bedraagt ca. 110 dB.
De doorlaatdemping is rechtstreeks op de 3 cavity’s gemeten, zonder de demping van de circulator… 
Waarom? De resultaten waren zo goed, dat een verdere meting niet noodzakelijk bleek.
De maker van het filter, Henk-PE0SSB, wees ons op de eventueel minder goede centerfrequentiestabiliteit van de filters bij grote temperatuurvariaties. Ter controle zijn de filters in een temperatuurstabiliteitstest tegen de centrale verwarming gezet, om de filters flink warm te stoken en te zien, wat er zou gebeuren.
Daarbij is gebleken, dat er praktisch geen verloop in de centerfrequentie van de filters werd geconstateerd.

Deze filters zijn moeilijk te verkrijgen (zeker die met 1,6 MHz shift, met een grotere shift is geen probleem!) en de omgebouwde zijn even goed als de fabrieksuitvoering, omdat daar vaak geen circulator bij zit. De circulator geeft nu nog meer scheiding tussen zend- en ontvangstkant. Er kan nu zelfs zonder problemen, met één antenne volstaan worden!
Zie voor meer informatie ‘filters’: jentronics.nl

 

 

De beheerders van de repeater zijn aangesloten bij repeaters.nl en hanteert het Charter gebruik repeater door zendamateurs.